Het verschil tussen bedrijven en consumenten

Om een beter beeld te geven worden de verschillen tussen de b2b en b2c in kaart gebracht. Er zijn verschillende overeenkomsten, maar de verschillen zijn een stuk belangrijker

De marketing van b2b is gericht op degene die een beslissing maakt, dit zijn vaak niet de eindgebruikers en dit geld wel bij b2c. Er zijn dus meerdere belanghebbende bij het kopen van een product of dienst. 
Vaak zijn de producten of diensten zeer belangrijk voor het ander bedrijf om hun proces door te laten lopen en winst maken. Denk aan materialen om een product te bouwen voor een klant. 
De aankoopprocessen van een b2b zijn vaak anders als bij b2c. Dit komt omdat de aankoop vaak een investering is. Het beslissingsproces is rationeler en zakelijker vergeleken met b2c waar ingespeeld wordt op emotie en verlangens. 
Bij b2b worden vaker meerdere verkoopgesprekken gevoerd en vaker kan dit ook lijden tot herhaalaankopen in een systematische vorm. Het is veel persoonlijker en vertrouwelijker en deze gesprekken zijn zeer belangrijk om de juiste voorwaarden te krijgen. 

B2B marketing

Voor zulke bedrijven is het belangrijk om bedrijven aan te sporen om zaken te doen met elkaar. Een consument koopt een product even online of in de winkel, maar in de b2b is dit nogal anders. Om een zakelijke klant te binden zijn er meer aspecten voor nodig om het uiteindelijke doel te behalen. 
Als bedrijf zijnde is het belangrijk om zoveel mogelijk leads te genereren, leads zijn potentiële klanten. Als je leads zijn gegenereerd dan kunnen de gesprekken beginnen met de bedrijven die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Als de leads er zijn wordt er een klantprofiel aangemaakt. Hiermee kunnen ze de behoeftes van iedere lead bijhouden en hierop inspelen. 

Producten en diensten

Er is een groot verschil in producten en diensten die bedrijven aanbieden met onder andere grondstoffen, materialen, retail producten of kantoor/schoonmaak artikelen als het draait om producten. Diensten zijn onder andere accountants, marketingbureaus, websiteontwikkelaars etc. Het zijn producten of diensten die ervoor zorgen dat andere bedrijven door kunnen gaan met waar zij voor bedoeld zijn om hun producten of diensten te laten gelden voor de consument. Het draait uiteindelijk bij elk bedrijf om winst maken en daar heb je materiaal of dergelijke voor nodig. 

Terug
Gerelateerde artikelen
Veranderingen in de markt 2021-10-20 In de business wereld blijft de tijd nooit stil staan. Een markt kan op ieder moment, op ieder aspect veranderen door verschillende factoren. Denk hierbij aan innovaties van bedrijven of juist door politieke regels. Veranderingen ontstaan vaak do... Online shoppen 2021-10-20 Iedereen (althans bijna iedereen) is bekend met online shoppen. Het is in de afgelopen 15 jaar opgekomen en het is zo populair geworden, dat het niet meer weg te denken is. Wie nog nooit een product online heeft gekocht, mist een manier van winke... Kerstpakket bestellen voor personeel 2023-05-22 Het kiezen van het perfecte kerstpakket voor je personeel kan een uitdagende taak zijn. Je wilt immers een geschenk samenstellen dat je werknemers zullen waarderen en dat laat zien hoeveel je hun inzet en harde werk waardeert. Dit artikel biedt t...