Het verschil tussen bedrijven en consumenten

Om een beter beeld te geven worden de verschillen tussen de b2b en b2c in kaart gebracht. Er zijn verschillende overeenkomsten, maar de verschillen zijn een stuk belangrijker

De marketing van b2b is gericht op degene die een beslissing maakt, dit zijn vaak niet de eindgebruikers en dit geld wel bij b2c. Er zijn dus meerdere belanghebbende bij het kopen van een product of dienst. 
Vaak zijn de producten of diensten zeer belangrijk voor het ander bedrijf om hun proces door te laten lopen en winst maken. Denk aan materialen om een product te bouwen voor een klant. 
De aankoopprocessen van een b2b zijn vaak anders als bij b2c. Dit komt omdat de aankoop vaak een investering is. Het beslissingsproces is rationeler en zakelijker vergeleken met b2c waar ingespeeld wordt op emotie en verlangens. 
Bij b2b worden vaker meerdere verkoopgesprekken gevoerd en vaker kan dit ook lijden tot herhaalaankopen in een systematische vorm. Het is veel persoonlijker en vertrouwelijker en deze gesprekken zijn zeer belangrijk om de juiste voorwaarden te krijgen. 

B2B marketing

Voor zulke bedrijven is het belangrijk om bedrijven aan te sporen om zaken te doen met elkaar. Een consument koopt een product even online of in de winkel, maar in de b2b is dit nogal anders. Om een zakelijke klant te binden zijn er meer aspecten voor nodig om het uiteindelijke doel te behalen. 
Als bedrijf zijnde is het belangrijk om zoveel mogelijk leads te genereren, leads zijn potentiële klanten. Als je leads zijn gegenereerd dan kunnen de gesprekken beginnen met de bedrijven die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Als de leads er zijn wordt er een klantprofiel aangemaakt. Hiermee kunnen ze de behoeftes van iedere lead bijhouden en hierop inspelen. 

Producten en diensten

Er is een groot verschil in producten en diensten die bedrijven aanbieden met onder andere grondstoffen, materialen, retail producten of kantoor/schoonmaak artikelen als het draait om producten. Diensten zijn onder andere accountants, marketingbureaus, websiteontwikkelaars etc. Het zijn producten of diensten die ervoor zorgen dat andere bedrijven door kunnen gaan met waar zij voor bedoeld zijn om hun producten of diensten te laten gelden voor de consument. Het draait uiteindelijk bij elk bedrijf om winst maken en daar heb je materiaal of dergelijke voor nodig. 

Terug
Gerelateerde artikelen
De rol van centrale banken in de financiële markten 2023-05-22 Centrale banken spelen een cruciale rol in de financiële markten, met name in de Forex en CFD markten. Ze hebben de verantwoordelijkheid om de stabiliteit van het financiële systeem te waarborgen en de economie te ondersteunen door midd... Zakelijk zonnepanelen aanschaffen: De voordelen en overwegingen voor bedrijven 2023-05-22 De aanschaf van zonnepanelen voor zakelijk gebruik wordt steeds populairder, en met goede reden. Het investeren in zonne-energie kan bedrijven aanzienlijke voordelen opleveren, zoals kostenbesparingen, duurzaamheid en fiscale voordelen. In dit ar... Advies voor het laten bouwen van websites en webshops: Waar je op moet letten bij het kiezen van een webdesignbureau 2023-05-22 Het kiezen van het juiste webdesignbureau voor het bouwen van je website of webshop is een cruciale beslissing die het succes van je online aanwezigheid kan beïnvloeden. Dit artikel biedt tips en aanbevelingen voor het selecteren van een web... Folder & flyer verspreiding op maat: Effectieve marketingstrategieën voor lokale bedrijven 2023-05-22 In het digitale tijdperk is het soms gemakkelijk om traditionele marketingmethoden over het hoofd te zien. Toch blijven folder- en flyer verspreiding effectieve manieren om lokale bedrijven te promoten en hun naamsbekendheid te vergroten. Dit art...