B2B 

De afkorting B2B staat voor business to business. Hierbij draait het om een markt die draait tussen bedrijven, die producten of diensten leveren aan andere bedrijven. Het is dus volledig gebaseerd op het zakendoen met andere bedrijven en niet met consumenten (B2C). Als er gekeken wordt naar bekende bedrijven die in de B2B markt werkt dan is dit de Sligro of Makro. Hierbij kan je alleen zaken doen er een geldige registratie hebt bij de Kamer van Koophandel (KvK). Vaak is het ook mogelijk dat een bedrijf beide vorm toepast, dus richt op consumenten, maar ondertussen ook een afdeling heeft die zich richt op zakelijke klanten. 

Het verschil tussen bedrijven en consumenten

Om een beter beeld te geven worden de verschillen tussen de b2b en b2c in kaart gebracht. Er zijn verschillende overeenkomsten, maar de verschillen zijn een stuk belangrijker

De marketing van b2b is gericht op degene die een beslissing maakt, dit zijn vaak niet de eindgebruikers en dit geld wel bij b2c. Er zijn dus meerdere belanghebbende bij het kopen van een product of dienst. 
Vaak zijn de producten of diensten zeer belangrijk voor het ander bedrijf om hun proces door te laten lopen en winst maken. Denk aan materialen om een product te bouwen voor een klant. 
De aankoopprocessen van een b2b zijn vaak anders als bij b2c. Dit komt omdat de aankoop vaak een investering is. Het beslissingsproces is rationeler en zakelijker vergeleken met b2c waar ingespeeld wordt op emotie en verlangens. 
Bij b2b worden vaker meerdere verkoopgesprekken gevoerd en vaker kan dit ook lijden tot herhaalaankopen in een systematische vorm. Het is veel persoonlijker en vertrouwelijker en deze gesprekken zijn zeer belangrijk om de juiste voorwaarden te krijgen. 

B2B marketing

Voor zulke bedrijven is het belangrijk om bedrijven aan te sporen om zaken te doen met elkaar. Een consument koopt een product even online of in de winkel, maar in de b2b is dit nogal anders. Om een zakelijke klant te binden zijn er meer aspecten voor nodig om het uiteindelijke doel te behalen. 
Als bedrijf zijnde is het belangrijk om zoveel mogelijk leads te genereren, leads zijn potentiële klanten. Als je leads zijn gegenereerd dan kunnen de gesprekken beginnen met de bedrijven die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Als de leads er zijn wordt er een klantprofiel aangemaakt. Hiermee kunnen ze de behoeftes van iedere lead bijhouden en hierop inspelen. 

Producten en diensten

Er is een groot verschil in producten en diensten die bedrijven aanbieden met onder andere grondstoffen, materialen, retail producten of kantoor/schoonmaak artikelen als het draait om producten. Diensten zijn onder andere accountants, marketingbureaus, websiteontwikkelaars etc. Het zijn producten of diensten die ervoor zorgen dat andere bedrijven door kunnen gaan met waar zij voor bedoeld zijn om hun producten of diensten te laten gelden voor de consument. Het draait uiteindelijk bij elk bedrijf om winst maken en daar heb je materiaal of dergelijke voor nodig. 

Terug naar B2B
Coach