De ideale locatie

Een ideale locatie is voor ieder persoon of bedrijf anders, denk hierbij in een winkelstraat, dicht bij een treinstation of in de buurt van belangrijke klanten. Ieder bedrijf hecht andere voorwaarden aan het zoeken van een bedrijfspand. Het kan een voordeel zijn om te kijken hoe de concurrent het doet en daar aanpassingen op verrichten die een positieve invloed kan hebben. 

Type bedrijfspand

Er zijn verschillende soorten verschillende panden. Denk hierbij aan een vrijstaand gebouw, een middenstandsbedrijfsruimte of overige bedrijfsruimtes. Onderzoek naar verschillende types en selecteer een of twee types die de voorkeur krijgen. Wanneer er gekozen wordt voor het huren van een middenstandsorganisatie dan is dit vaak voor een langere periode. Dit komt omdat de verhuurder de ruimte heeft omgebouwd tot een kantoor en wilt dit dan ook verhuren aan een bedrijf die er voor langere tijd in zit. Daarom kan het contract vaker niet snel gebroken worden. 

Functie bedrijfspand

Wanneer er gekozen wordt voor een bedrijfspand, dan moeten de functies ook meegenomen worden. Waarvoor wordt het pand gebruikt, wat zijn de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden en is dat mogelijk. Denk aan goede voorzieningen of juist een plek om klanten te ontvangen  etc. 

Medewerkers

Een tip die ervoor zorgt dat het pand zeker geschikt is, is advies vragen van werknemers over bepaalde aspecten die zij verwachten van een bedrijfspand. Door hun mee te nemen in het traject, zorgt dit ook voor waardering binnen de organisatie en kan voor een win win situatie zorgen. Zij hebben een stem en hun uiten dat door waardering. Een onderlinge relatie wordt hiermee verbeterd. Dit kan gedaan worden door de medewerkers te vragen naar een top 3 suggesties die zij verwachten bij het nieuwe pand. Dit kan op verschillende aspecten als locatie, grootte of op voorzieningen. Hierdoor kan er een wenslijst opgesteld worden waardoor het maken van een keuze uiteindelijk makkelijker wordt. 

Financiële aspect

Het huren of kopen van een bedrijfspand kost geld. Zorg dat er van te voren een duidelijk beeld hebt voor wat de kosten mogen zijn van alle aspecten die komen kijken bij het selecteren van een bedrijfspand. Daarbij kan geld maar een keer worden uitgegeven. Voor vele is huren een betere optie dan kopen, met name voor een ruimte onder de 400m2 (volgens de experts). Door alle aspecten kunnen de kosten vaak liggen rond de 10% van de jaarprijs. 

Huren

Wanneer er gekozen wordt voor huren, dan is een aspect zeer belangrijk, het contract. Hierin worden alle voorwaarden in vastgesteld zoals de prijs en termijnen. Denk na in hoeverre het bedrijf kan groeien en baseer de keuze daarop. Het zijn namelijk mogelijkheden om voor een langere tijd vast te leggen of juist voor een kortere tijd. Een langere tijd is financieel interessanter. Leg alles goed vast en maak foto’s van het bedrijf zodat discussies kunnen voorkomen. 

Zakelijke hypotheek aanvragen 

Wanneer het bedrijf een stabiele inkomen heeft en financieel gezond is, kan het gunstiger zijn om een bedrijfspand te kopen. Het is vaak een goede investering om te groeien als bedrijf. Het pand is dan van het bedrijf en kunt het in de toekomst nog altijd verhuurd worden en tegenwoordig stijgt de waarde van panden steeds meer. Het is wel noodzakelijk om een eigen vermogen te hebben omdat een hypotheek van een pand maar tot 70% van de waarde wordt gefinancierd door een bank. 

Makelaar

Het is mogelijk om een makelaar in te schakelen die helpt bij het zoeken van een bedrijfspand. Zij kennen vaak de markt en weten vaker panden te vinden die niet altijd online te koop staan. Daarbij zijn de juridische vereiste vaak bekend bij de makelaar en kunnen daardoor betere aankopen doen. Ze zoeken vaak meerdere kantoorpanden uit en geven een selectie waarbij meerdere panden staan die vaak voldoen aan de gegeven vereiste. 

Energielabel en bestemmingsplan

In Nederland moet het bedrijfspand per 2023 voldoen aan de energie-eis waarbij een kantoor groter dan 100m2 een energielabel hebben van niveau C. Wanneer een pand niet voldoet aan deze eis, dan mag het niet gebruikt worden als een kantoor.  
Het is mogelijk om de perfecte locatie tegen te komen, maar dan is het belangrijk om het hoofd koel te houden. Vraag naar het bestemmingsplan, want deze kan ervoor zorgen dat het bedrijf in de problemen raakt. Kijk wat de afspraken zijn met de gemeente, met name op het langere tijd. 

Vergelijken

Eenmaal meerdere panden gevonden is het belangrijk om de prijzen met elkaar te vergelijken met daarbij allerlei andere aspecten. Dan kunnen de onderhandelingsgesprekken plaatsvinden en uiteindelijk kan er gekozen worden voor de beste optie. 

Terug
Gerelateerde artikelen
Online shoppen 2021-10-20 Iedereen (althans bijna iedereen) is bekend met online shoppen. Het is in de afgelopen 15 jaar opgekomen en het is zo populair geworden, dat het niet meer weg te denken is. Wie nog nooit een product online heeft gekocht, mist een manier van winke... Zakelijk beleggen: Strategieën en tips voor succesvol investeren 2023-05-22 In de huidige concurrerende zakelijke omgeving zijn beleggingen een essentieel onderdeel van een succesvolle financiële strategie. Zakelijk beleggen kan bedrijven helpen om hun kapitaal te laten groeien, risico's te spreiden en financi&e... Gratis bedrijfsvermeldingen op internet: Hoe je bedrijf zichtbaarheid en klanten kan winnen 2023-05-22 Het belang van gratis bedrijfsvermeldingen op internet kan niet worden onderschat, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven die hun online zichtbaarheid willen vergroten. In dit artikel bespreken we het belang van gratis bedrijfsvermeldingen e... Private of Zakelijke Lease als ZZP'er 2023-08-11 Als ZZP'er (zelfstandige zonder personeel) is mobiliteit essentieel voor de groei van uw onderneming. Met de opkomst van flexibele en betaalbare leasingopties, wordt de keuze tussen private lease en zakelijk leasen steeds relevanter. In dit a...