Bedrijfs eten en drinken

Wanneer een bedrijf heeft, dan is het belangrijk dat de werknemer kan genieten van eten en socializen met collega’s. Even een half uurtje pauze waarbij de meeste mensen die op kantoor zitten een rondje lopen. Een rondje lopen tijdens de de lunch helpt bij het voorkomen van ziektes en het heeft mentaal vele voordelen als het beter kunnen slapen, meer tegen stress kunnen en minder snel depressief raken. Een wandeltocht met collega’s vergroot vaker ook de sfeer en door de beweging ogen mensen ook fitter. Sport is immers belangrijk voor iedere persoon. Er wordt ook aangeraden om minimaal drie uur per midweek te sporten. 

Drie Factoren 

De lunch 

Het is voor een bedrijf makkelijk om het personeel zelf eten mee te laten nemen voor in de pauze en dat is voor kleine bedrijven zeker niet verkeerd. Voor grotere bedrijven is er vaak een kleine kantine waarbij iedereen een broodje of dergelijke kan halen in de pauze. Het belangrijkste is dat een bedrijf gezond eten stimuleert. Een gezonde levensstijl zorgt voor meer mogelijkheden, fysiek en mentaal. Denk hierbij om fruitschaal neer te zetten waar iedereen een of meerdere stukken fruit kunnen pakken. 

Een MKB bedrijf kiest er vaker voor om een dag gezamenlijk lunch te halen. Vaak worden er dan broodjes gehaald naar keuze of het samen lunchen is ook een belangrijk aspect om de sfeer hoog te houden. Even buurten over andere aspecten dan werk en daarna weer door gaan. Dit hoeft tevens niet vanuit het bedrijf zelf worden geregeld. Dit kan ook gedaan worden vanuit het personeel zelf, maar geef als bedrijf zijnde de ruimte om dit ook waar te maken. 

Koffie en thee

Voor vele mensen misschien een van de belangrijkste aspecten van een bedrijf, namelijk de koffie en thee. Er zijn namelijk vijf redenen waarom het belangrijk is dat de kwaliteit hoog is van de koffie en thee. De redenen zijn namelijk: 

  1. Het is goed voor de sociale interactie en sfeer omtrent de werkvloer. De koffiehoek is de nummer 1 plek waar mensen even snel buurten over verschillende onderwerpen. Als de koffie ondermaats is, dan kiezen mensen vaak voor koffie ergens anders, en dit kost ook weer tijd en het is een gemiste kans van socializen of de werkvloer. 
  2. Het komt vaker terug in de gezonde voedingspatroon van mensen, met name de thee en water. De koffie is in dit geval minder belangrijk, maar het is beter dan fris en andere zoete meuk. Zolang de koffie zonder suiker gedronken wordt, kan het enigszins passen in een gezonde levensstijl. 
  3. Het zorgt voor een hogere productiviteit. Met name de koffie kan helpen in het geven van een boost in de morgen. Daarbij is het overschakelen naar thee in de middag een heerlijke combinatie. Dit zorgt dat mensen niet te klagen hebben en kunnen blijven doorwerken, onder het genot van een heerlijke kop koffie of thee. 
  4. Kwaliteit helpt mee aan de tevredenheid van het personeel. Wat zal jij ervan vinden als de koffie niet lekker is, of dat u zelf steeds thee smaken mee moet nemen. Dit is een aspect wat door het bedrijf geregeld moet worden op een fatsoenlijke manier en dat levert tevredenheid op en daardoor zal het bedrijf meer kunnen bereiken. 
  5. Goede koffie en thee kan een visitekaartje zijn voor klanten. Denk eens aan een potentiële koper en die krijgt een heerlijke kop koffie. Dan is die al tevreden en zal het gesprek hoogstwaarschijnlijk beter verlopen. 

Als het bedrijf nu nog steeds slechte koffie of thee schenkt, dan moet u maar eens gaan overwegen wat dat met u doet. U zult zien dat de negatieve stimulus het wint van de positieve en als u goede koffie krijgt, dat de positieve stimulus het wint van het negatieve. 

Vrijdagmiddagborrel

Wanneer het weekend voor de deur staat, willen vele bedrijven dit even goed vieren. Dit doen ze aan de hand van een vrijdagmiddagborrel. Hiermee stoppen ze vaker een uurtje eerder met werk (als dit mogelijk is) en dan trekken ze een fles bier open of voor de automobilisten een alcoholvrij biertje. Vaak gaat dit op de kosten van de baas. Het is het einde van de week en dat mag gevierd worden. Het wordt vaker gezien als een beloning van het harde werk en de week kan geëvalueerd worden. Het is een goede sfeer om de onderlinge relaties van het bedrijf te vergroten en het personeel krijgt dan ook een andere kant van elkaar te zien. Dit kan helpen in de nabije  toekomst tussen het vinden van de juiste samenwerkingen. 

Het kost wel wat werktijd (vaak maar een of twee uur) maar er komt veel voor terug, namelijk respect vanuit het personeel. Vergeet niet dat zij het werk verrichten voor het bedrijf. Dit is overigens wel alleen mogelijk als het toepasbaar is. Als er nog deadlines zijn, krijgen die natuurlijk voorrang. Het grote nadeel van de vrijdagmiddagborrel is dat niet altijd iedereen op vrijdag werkt, of dan juist een dag vrij heeft, maar dan hebben ze pech. Wij raden aan om iedereen te laten genieten van een vrijdagmiddagborrel en vinden het zelfs een verplichting moet zijn!
 

Terug naar Bedrijfseten en drinken
Coach