Verschillende belangrijke factoren

Startkapitaal

Om een bedrijf te beginnen is een startkapitaal noodzakelijk. Veel jonge bedrijven kunnen het geld niet in een keer ophoesten. Er zijn verschillende manieren om aan een startkapitaal te komen. Dit zijn aspecten als:
Bank – aan de hand van een ondernemingsplan kan er een financiering aangevraagd worden. Je kunt vaker een financieringsregeling krijgen als u een starter bent.  

 • Crowdfunding 
 • Particuliere investeerders 
 • Eigen netwerk – Door mensen als familie en vrienden
 • Overheidssubsidies 
 • Gestapelde financiering – Combinatie tussen meerdere aspecten. 

Subsidies

Zoals hierboven genoemd, zijn er verschillende financieringen te krijgen als beginnende ondernemer. De overheid wilt hiermee een handje richting het gestelde doel (een gezonde organisatie). Er zijn verschillende soorten subsidies te vinden bij de bank. Hieronder ziet u een lijst van regelingen en subsidies:

 • Bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) – bestaat uit een aanvullend inkomen van 12 -36 maanden en een startkapitaal. Hier hangen wel weer voorwaarden aan 
 • MKB-krediet 
 • Arbeidsongeschiktheidsuitkering
 • Starten vanuit een WW-uitkering
 • Borgstelling MKB-krediet
 • Investeringsfondsen 
 • Erasmus for Young Entrepreneurs
 • Startersaftrek
 • Zelfstandigenaftrek

Boekhouding

De boekhouding zorgt ervoor dat alle uitgaves en belangrijke financiële aspecten geregeld worden. Wanneer het bedrijf is geregistreerd bij de KvK dan is het mogelijk om een Btw-nummer en een zakelijk rekening te openen. Hierdoor moet er een zakelijke administratie opgezet worden. 
Hierbij komen aspecten als urenregistratie, reiskosten, bankafschriften, facturen en overige aspecten. Dit wordt ook verplicht gesteld door de belastingdienst. De boekhouding van het bedrijf heeft een bewaarplicht van zeven jaar. Dit betekend dat ze wanneer er een conflict ontstaat, de belastingdienst het recht heeft om de zeven jarige boekhoudingen terug claimen. Hierbij moeten aspecten als het grootboek, voorraad, inkoop en verkoop, bankafschriften, agenda’s, salaris, en de debiteuren en crediteuren administratie terug te zien zijn.

Waar het voor grotere bedrijven vaker verplicht is om een gekeurde boekhouder te nemen, is dit voor kleine bedrijven en zzp’ers niet noodzakelijk, maar het kan wel problemen voorkomen als er wel aandacht aan besteed wordt. Daarbij is een accountant niet goedkoop, maar het werk wat er verricht wordt is voor vele onprettig werk. Wanneer een boekhouder ingehuurd wordt, dan kan er meer geprofiteerd worden van alle belastingvoordelen en het verkleind de kans op naheffingen en boetes van de fiscus. 

Het is mogelijk om een deel zelf te doen en dat wordt ook aangeraden, er zitten aspecten die u kunt doen, dus door te combineren van de taken kan het goedkoper uitvallen. 
Het is ook mogelijk om een online boekhoudingskantoor te vinden en die kan helpen met een gedeelte of volledig. Dit ligt aan het platform dat geselecteerd wordt.  

Beleggen

Met beleggen wordt bedoeld dat er geld geïnvesteerd wordt waarmee de waarde van deze investering stijgt na mate de tijd. Het wordt aangeraden om het belegde geld voor een lange periode niet aan te raken. Vaak zijn dit periodes van 5, 10 of 20 jaar. Het is bij beleggen vaak verstandig om te spreiden en meer mogelijkheden toe te passen om zo de kans te verkleinen dat er verlies gemaakt wordt. Dit is mogelijk aan de hand van beleggingsfondsen. 

Bij een fonds wordt de inleg beheert door een expert en die weet dan precies wat de kansen zijn. De expert zorgt voor een veilige spreiding en die houdt de markt goed in  de gaten. Het enige wat er gedaan moet worden is het geven van een doel  en het risico wat er genomen mag worden. Daarbij blijft de controle bij uzelf liggen, de fonds helpt alleen maar in het maken van de beste keuze. 

Er zijn drie mogelijkheden met beleggen:

 1. Aandelen – Dan wordt er een deel van een bedrijf opgekocht, wanneer het bedrijf een positieve groei draait, dan zullen de waarde van de aandelen ook stijgen. Dan kan er dividend ontvangen worden, een deel van de winst. Hou hier rekening mee dat de waarde zal dalen als het bedrijf minder goed functioneert. 
 2. Obligaties – Hiermee wordt er een lening bedoeld die gegeven wordt aan een bedrijf, waarbij er jaarlijks rente over gerekend wordt. Na een tijd zal de lening volledig zijn afgelost, maar de waarde van een obligatie heeft vaak een fluctuerende waarde. 
 3. Vastgoed –  Hiermee wordt bedoeld om geld te beleggen in gebouwen waar onder andere huizen, kantoren of winkels mee bedoeld worden. De panden kunnen dan verhuurd worden. Hier geldt hetzelfde met de inflatie, als die stijgt, dan stijgt de huur. Als de inflatie daalt, dan daalt de huur en dus ook de inkomsten. 


 

Terug
Gerelateerde artikelen
Financiële factoren 2021-10-22 Een van de belangrijkste aspecten van de gehele zakenwereld is winst maken, maar om winst te maken, moet een bedrijf financieel gezond zijn. Bij de financiën draait het allemaal om getallen en berekenen. Denk hierbij aan werkzaamheden als de... Juridische en veiligheidsfactoren 2021-10-22 Ieder bedrijf moet zich houden aan vooropgestelde regels  en wetgeving. Dit is allemaal opgesteld vanuit de overheid. Hierbij komen alle aspecten aanbod waarbij er twee partijen tegenover elkaar staan. Voor belangrijke zaken als het opstelle... Bedrijfseten en drinken 2021-10-22 Wanneer een bedrijf heeft, dan is het belangrijk dat de werknemer kan genieten van eten en socializen met collega’s. Even een half uurtje pauze waarbij de meeste mensen die op kantoor zitten een rondje lopen. Een rondje lopen tijdens de de ... Logistieke factoren 2021-10-22 Als er gekeken wordt naar de transport is deze uitermate belangrijk binnen de b2b markt om de gemaakte materialen te geven aan andere bedrijven om zo het proces vloeiend te laten lopen. Als er geen transport was, dan was het produceren nogal moei...