Ondernemingsrecht

Elk bedrijf is genoodzaakt om een rechtsvorm aan te nemen bij het selecteren van onderneming zoals een eenmanszaak, vof, cv, bv, nv, maatschap, stichting of vereniging. Dit stelt namelijk de richtlijnen van onder andere de aansprakelijkheid van schulden en belastingverplichtingen vast. 
De keuze heeft namelijk nogal wat consequenties op juridisch gebied. Daarom is het informeren van de verschillende zeer belangrijk. Het kan helpen tegenover aspecten als:

 • Fusies en overnames
 • Opstellen van contracten
 • Meningsverschillen tussen aandeelhouders
 • Aansprakelijkheid en schadeclaim
 • Incasso’s
 • Concurrentie en mededingen
 • Faillissement 

Voorwaarden van een contract

Een belangrijk onderdeel van het bedrijf zijn de voorwaarden van een contract. Hiermee sluiten de bedrijven een samenwerking af, maar hierbij moeten de voorwaarden duidelijk zijn. Het zijn de rechten die de beide partijen hebben. 
Belangrijke aspecten die in de algemene voorwaarden moeten staan zijn:

 • Levering en opzegtermijn – In de voorwaarden staat vaak een geschatte periode van leveringstijd en daarbij de regels als deze overgeschreven worden. Vaak neemt een bedrijf dit ruim om zeker te weten dat de levering op tijd geleverd wordt. Daarnaast wordt er ook een opzegtermijn vastgesteld, om zo problemen met produceren te voorkomen. 
 • Aansprakelijkheid – Wanneer er schade verricht wordt, laat dan duidelijk zien wanneer welk bedrijf aansprakelijk wordt gesteld en wanneer niet. Met name tussen de bedrijven onderling is dit een belangrijke factor, het kan een eventuele rechtszaak voorkomen of winnen.
 • Betalingstermijn – Dit is voornamelijk belangrijk bij het versturen van facturen. Ieder bedrijf ontvangt een factuur en dan zit er een betalingstermijn van zoveel dagen aan vast. Wanneer deze overschreven wordt, kan er een extra bedrag op komen. Vaak moet er eerst een aanmaning gestuurd worden. Het ergste geval is het inschakelen van een jurist en hierdoor wordt het contract vernietigd en kan het bedrijf een schadeclaim verwachten. 
 • Gevolgen van niet nakomen van de afspraken – In het contract kan worden aangeduid wat de consequentie kan zijn bij het niet nakomen van de afspraken. Dit zijn vaak rechtsgeldige afspraken en kunnen bij het niet nakomen voorgelegd worden bij een jurist. 

Verzekeringen 

Als laatste zijn de verzekeringen voor een bedrijf zeer belangrijk. Wanneer er iets gebeurd is het altijd prettig als de verzekering helpt. Door een verzekeringsadviseur in te schakelen, kan de adviseur het bedrijf tegen allerlei zaken indekken. Er zijn verschillende soorten verzekeringen met allemaal hun eigen regeltjes, maar tegen een prijs, kan de eventuele schade voorkomen worden. Hieronder kunt u verschillende belangrijke verzekeringen zien die een bedrijf kan helpen:

 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering – het dekt schade in waarbij het bedrijf voor verantwoordelijk wordt gesteld. 
 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering – het dekt schade waarbij er fouten worden gemaakt door een beroep/functie.
 • Cyberverzekering – Bij een cyberaanval kan de verzekering helpen met het herstellen van verschillende data etc. Het is vaak een aansluiting op een aansprakelijkheidsverzekering. 
 • Rechtsbijstandsverzekering – het dekt de schade van juridische bijstand als het krijgen van advies of juist het voeren van een procesconflict.
 • Opstal-, goederen-, inventarisverzekering – Als er schade ontstaat aan de opslag, goederen of inventaris dan kan het verzekerd worden door het bedrijf. Vaak zijn dit de inkoopkosten of productiekosten, maar het moet een geldige reden en moet het niet met opzet gedaan zijn. 
 • Bedrijfsschadeverzekering – Als het bedrijf stil komt te liggen door een bepaalde oorzaak als een pandemie, dan worden vaste kosten vergoed als personeelslonen. 
 • Compagnon verzekering – Dit is handig binnen een vof of dergelijke waarbij er samen werkt. Als de compagnon overlijdt, dan is het mogelijk dat de erfgenaam het overneemt. Het keert een geldbedrag uit en het bedrijf kan blijven doorgaan.

Er zijn ook verschillende persoonsgebonden verzekeringen, mocht u zelf het risico niet willen nemen als arbeidsongeschikt raken, dan kunt u altijd nog kiezen voor een persoonsgebonden verzekering!

 

Terug
Gerelateerde artikelen
Financiële factoren 2021-10-22 Een van de belangrijkste aspecten van de gehele zakenwereld is winst maken, maar om winst te maken, moet een bedrijf financieel gezond zijn. Bij de financiën draait het allemaal om getallen en berekenen. Denk hierbij aan werkzaamheden als de... Commerciële factoren 2021-10-22 De belangrijkste factor voor een bedrijf is winst maken. Elk bedrijf maakt kosten om zo een proces te verlopen, maar uiteindelijk draait het allemaal om de verkopen en het winst maken. Als het bedrijf een topproduct heeft, maar het verkoopt niet,... Bedrijfseten en drinken 2021-10-22 Wanneer een bedrijf heeft, dan is het belangrijk dat de werknemer kan genieten van eten en socializen met collega’s. Even een half uurtje pauze waarbij de meeste mensen die op kantoor zitten een rondje lopen. Een rondje lopen tijdens de de ... Logistieke factoren 2021-10-22 Als er gekeken wordt naar de transport is deze uitermate belangrijk binnen de b2b markt om de gemaakte materialen te geven aan andere bedrijven om zo het proces vloeiend te laten lopen. Als er geen transport was, dan was het produceren nogal moei...