B2B E-commerce

Inkopers 

Inkopers kunnen vergeleken worden met de consumenten, alleen kopen zij niet voor zichzelf in, maar voor het bedrijf. Bij de inkopers wordt de online wereld steeds meer gebruikt bij het onderzoeken van producten of diensten. Met name in de oriëntatiefase is het een handig hulpmiddel om gemakkelijk de website te bezoeken van een bedrijf. Zo wordt er informatie aangevraagd om vervolgens een gesprek te voeren over dergelijke zaken. Momenteel wordt dit nog vaak gedaan via de laptop, maar door een dalende trend van laptops zal dit overgenomen worden door de smartphones. 

Verbondenheid

Bij de B2B zitten vaak verbindingen tussen afdelingen. De inkoop is verantwoordelijk voor het aanschaffen van producten of diensten binnen de werkvloer, om het proces vlekkeloos te laten lopen. Wanneer de voorraad leeg begint te lopen, zorgt de inkoop ervoor dat er nieuwe wordt besteld. Dit kan meestal gedaan door een mail te sturen naar de verkoper van een ander bedrijf. Dit gaat vaak niet om een artikel, maar om een groot aantal producten die een afgesproken prijs hebben. Denk hierbij dat de verkoper bij iedere klant een andere prijs kan hanteren. De inkoper van een bedrijf is vaker een stuk rationeler dan een consument en er wordt betaald met het geld van het bedrijf, waardoor de keuze goed moet zijn.

Onderhandelingsruimte

Het grote verschil tussen de B2C en B2B zijn de onderhandelingen. Bij de B2B gaat het namelijk over belangrijke en vaak herhalingsaankopen, waardoor er wordt onderhandeld over belangrijke aspecten (prijs, volume, betalingsmogelijkheden etc.). Dit wordt overigens gedaan met meerdere verkopers en de inkoper selecteert het bedrijf met de beste voorwaarden (aan de hand van offertes). Er zijn relatief veel zaken die besproken worden tijdens de onderhandelingen en de vraag is dan ook of de online platformen hier ruimte voor geven. Het is tegenwoordig wel mogelijk om via een platform te spreken met elkaar, maar aankopen te doen zonder de gesprekken is voor veel bedrijven nog geen optie. 

Prijzen vergelijken

Na de onderhandelingen worden verschillende prijzen vergeleken. Het is daarin tegen al mogelijk om de verschillende prijzen van te voren te onderzoeken door gebruik te maken van een vergelijkmodule. Hierin is het mogelijk om een product of dienst in te voeren, waarbij bedrijven die hierop aangemeld zijn hun standaard prijzen laten zien. Zo kun je van te voren al een indicatie hebben welke prijs er verwacht kan worden.

Goedkoop en snel 

Het voordeel van online shoppen is dat het vaker goedkoper is en een snelle levertijd aan verbonden zit. Kijk maar eens naar een webshop, waarbij er gezegd wordt: “Vandaag besteld, morgen in huis”. Dit is mogelijk voor de B2C markt, maar is dit mogelijk om dit toe te passen in de B2B markt. Dit komt omdat het vaak om grondstoffen of materialen gaat en vaker worden deze per klant geproduceerd. Er zit vaker een levertijd aan verbonden en die is vaker langer dan een dag.  
Het is mogelijk om dit te doen bij kantoor en schoonmaakartikelen, maar deze zijn niet zeer speciaal binnen een proces. 

Persoonlijke relatie 

De vraag die door veel bedrijven gesteld wordt, wanneer er gekozen wordt voor B2B E-commerce, of de persoonlijke relatie tussen bedrijven verdwijnt. Vaker wordt er door middel van verkoopgesprekken en tussentijdse gesprekken een band opgebouwd tussen bedrijven. Hierdoor ontstaan er vaak zakelijke relaties. Als dit allemaal via de online wereld gaat, dan verdwijnt het menselijke aspect van het bedrijfsleven en is dit niet een negatief aspect. Zakelijke, persoonlijke relaties zorgen er ook voor dat problemen sneller worden opgelost. Voor bedrijven is het belangrijker dat bedrijfspersonen met elkaar spreken in plaats van bedrijven met elkaar om zo verwarringen te voorkomen. 

Tussenhandel

Wanneer B2B E-commerce meer zal worden toegepast, wat gaat dit betekenen voor de huidige verhoudingen tussen bedrijven. Als eerste is het mogelijk dat er meer online bedrijven toetreden op de markt, wat zorgt ervoor dat een samenwerking knel kan lopen. Met name als er andere toegevoegde waarden op de markt verschijnen die gunstiger voor het bedrijf zijn en er een marktverandering plaatsvind. Toch wordt er door onderzoekers gezegd dat het een voordeel kan zijn voor beide partijen. Aangezien het drijven van handel een stuk eenvoudiger gaat en kortere schakels worden toegepast.

Terug
Gerelateerde artikelen
Cursussen vanuit het bedrijf 2021-10-20 Voor vele mensen is het nooit te laat om door te leren en dit wordt vaak mogelijk door het bedrijf. Met name om extra informatie te verzamelen om de kennis van een vakgebied te vergroten. Het is zeer belangrijk dat het personeel groeit binnen het... Veranderingen in de markt 2021-10-20 In de business wereld blijft de tijd nooit stil staan. Een markt kan op ieder moment, op ieder aspect veranderen door verschillende factoren. Denk hierbij aan innovaties van bedrijven of juist door politieke regels. Veranderingen ontstaan vaak do... Online shoppen 2021-10-20 Iedereen (althans bijna iedereen) is bekend met online shoppen. Het is in de afgelopen 15 jaar opgekomen en het is zo populair geworden, dat het niet meer weg te denken is. Wie nog nooit een product online heeft gekocht, mist een manier van winke... Boekhouding uitbesteden: De voordelen en aandachtspunten 2023-05-22 Het uitbesteden van je boekhouding kan een verstandige keuze zijn voor ondernemers die zich willen concentreren op de groei van hun bedrijf en niet op de administratieve taken. Dit artikel bespreekt de voordelen van het uitbesteden van de boekhou...