De vijf trends 

Transformatie

De transformatie die fabrieken ondergaan kan ten nadelen zijn voor logistieke bedrijven, denk hierbij aan autofabrikanten, die willen geen grote voorraden, dus vragen ze de leveranciers om de componenten 'just in time' te leveren. Retailers leggen ook steeds meer druk op de logistieke sector. Dit doen zij door diensten aan te bieden zoals "Vandaag bestellen en vandaag/morgen in huis". Naar  mate retailers hun efficiëntiebehoeften aanpassen, moeten de transporteurs en logistieke bedrijven sneller anticiperen om de behoefte te voorzien en dat de commerciele bedrijven door kunnen gaan met het verkopen van artikelen onder gunstige voorwaarden. 

B2B wordt steeds meer B2C 

De ervaring die 'gewone consumenten' verwachten bij de aankoop van een product dringt steeds verder door naar bedrijven. Logistieke bedrijven moeten steeds meer gaan nadenken over de behoeften en wensen van B2B-bedrijven. Zij verwachten en willen steeds meer inzichten via een app of website die kosteloos te gebruiken is. De toekomst van logistiek gaat niet alleen achteruit om dat de producten op dezelfde dag dienen te leveren, maar ook doordat de producten gepersonaliseerd worden. Hierdoor wordt de levertijd nog korter en wordt het steeds moeilijker om de levering op tijd te leveren. 

Data is geld

In de logistieke sector kan dit gezien worden als een voordeel. Steeds meer bedrijven verzamelen data van bijna alle activiteiten. Als deze data centraal te vinden is, kan een bedrijf deze inzichten zien en analyseren en deze analyse kan voor een nieuwe waardepropositie gelden. Door te zien welke strategische doelen opnieuw gesteld kunnen worden en waardoor er geld bespaart kan worden over de analyses van de klantdata. 
Voorbeeld: Bedrijf A verkoopt metaal platen en zoeken een leverancier. Zij zullen een een langdurige relatie aangaan en daar heeft de transport baat bij. Hierdoor ontstaat vaak een vaste leveringen voor Bedrijf A. Stel bedrijf A kiest ervoor om hun kosten te verlagen met 5% dan kan het transportbedrijf meehelpen om te kijken wat de kosten zijn om een metalen plaat te leveren, vanuit alle partijen en dan kan er bijgedragen worden om het bedrijf te helpen om de 5% in kosten te verlagen zonder dat het effect heeft op het transportbedrijf. Lees hier meer financiele factoren.

Personeel tekort

Het is bij vele branches steeds vaker te zien, dat er personeel te kort is bij de gehele branche. Dit is 
overigens een wereldwijd probleem, met name de vergrijzing en de werkeloosheid. Er wordt verwacht dat toplanden een tekort aan personeel zal krijgen ten aanzien van het Bruto Binnenlands Product (BPP) voor 2030. Daarbij wordt de strijd om de beste te krijgen steeds heftiger, waar eerst kwantiteit was, moet er nu gegaan worden van kwaliteit van het personeel. Een oplossing hiervan is automatisering. Door automatisering komen er mensen vrij die andere taken op kunnen pakken en zo door kunt gaan met het tevreden houden van de B2B business. 

Technologie

Zelf rijdende auto's, drones, RFID (een data verzamelaar aan de hand van het label/sticker) en robots zijn een paar technologieën die relatief vaker de aandacht trekken. Dit zijn technieken die de markt drastisch kan veranderen door een nieuwe methode van leveren te bieden. Hierdoor kunnen de waardeproposities van de bedrijven een nieuwe wending krijgen. Er wordt verwacht van de fabrieken en retailers dat de leveranciers deze expertise op de markt gaan brengen, alleen waar het voorheen een optie was, is het tegenwoordig een must geworden. De verwachtingen liggen hoog en moeten in principe waar gemaakt kunnen worden door de fabrieken en retailers, maar zij vergeten wel dat de leveranciers ermee moeten werken. Ondertussen blijven mensen steeds meer online shoppen en blijven de pakketjes om de oren vliegen. 

Het is tegenwoordig een trend dat logistieke bedrijven de prioriteit geven aan het implementeren van nieuwe technologieën en software. Het heeft namelijk een enorme waarde impact op het bedrijf.  Wie er nu met nieuwe innovaties komt, kan een sterke positie genereren voor de toekomst en kan gezien worden als een waardevolle en strategische partnerschap. 


 

Terug
Gerelateerde artikelen
Financiële factoren 2021-10-22 Een van de belangrijkste aspecten van de gehele zakenwereld is winst maken, maar om winst te maken, moet een bedrijf financieel gezond zijn. Bij de financiën draait het allemaal om getallen en berekenen. Denk hierbij aan werkzaamheden als de... Juridische en veiligheidsfactoren 2021-10-22 Ieder bedrijf moet zich houden aan vooropgestelde regels  en wetgeving. Dit is allemaal opgesteld vanuit de overheid. Hierbij komen alle aspecten aanbod waarbij er twee partijen tegenover elkaar staan. Voor belangrijke zaken als het opstelle... Commerciële factoren 2021-10-22 De belangrijkste factor voor een bedrijf is winst maken. Elk bedrijf maakt kosten om zo een proces te verlopen, maar uiteindelijk draait het allemaal om de verkopen en het winst maken. Als het bedrijf een topproduct heeft, maar het verkoopt niet,... Bedrijfseten en drinken 2021-10-22 Wanneer een bedrijf heeft, dan is het belangrijk dat de werknemer kan genieten van eten en socializen met collega’s. Even een half uurtje pauze waarbij de meeste mensen die op kantoor zitten een rondje lopen. Een rondje lopen tijdens de de ...